Lieve food hooligan,
Terwijl ik dit schrijf, zit ik ergens boven Yogyakarta (Java) in een resort. Er hangen kerstsokken en er is een kerstboom, maar in deze tropische setting waar Allah om de paar uur meerstemmig uit allerlei moskeetjes en groene wouden opstijgt, moet ik extra mijn best doen om in de kerstsfeer te komen. Ik ben hier voor een documentaire, ik kan er nog niet te veel over zeggen. Vanmiddag komt de ploeg met de regisseur, dus vandaag heb ik tijd om deze kerstnieuwsbrief te schrijven. Met gratis kerstrecepten (sticky toffee met koffie en kardemom, need I say more?) en voor de betalende food hooligans mijn favo kerstrecepten met onder andere lamsbout rendang, gevulde kool met goddelijke paddojus en panna cotta waar je doorheen glijdt, zo zacht.
Maar eerst een pleidooi voor een warme kerstlunch!
Toscaanse gelatina, fatta in casa.
Terwijl ik hier ‘hard’ werk om mijn Indonesisch een beetje op te vijzelen, adviseer ik jullie om een Italiaanse ‘pranzo di Natale’ te doen, een kerstlunch. In Italie (en in veel landen) is de middagmaaltijd king. De Italiaanse kerstlunch is in mijn DNA gaan zitten en traditie geworden. Iemand vroeg mij laatst wat mensen traditioneel eten in Italië met kerst. Dat hangt helemaal af van de regio, er zijn te veel klassiekers om op te noemen. Ik bracht kerst door met mijn Toscaanse ex-schoonfamilie en daar aten we gelatina, een hartige gelei van zelfgemaakte opgesteven bouillon die smolt op je tong. De moeder van mijn ex streed al jaren met haar schoonzus om wie de lekkerste kon maken. Geen nood, ik ga jullie niet vertellen dat je gelatina moet maken.
Warme lunch
Maar probeer zo’n warme lunch vooral wel uit. Als het even kan, maken we voor de lunch met de familie (of chosen familie, wat jij wilt) een wandeling in de kou. Dan heb je extra trek door de lichaamsbeweging en de buitenlucht en smaakt alles nog beter. Ander voordeel is dat je rond 19.00 klaar bent met tafelen. Je hebt nog tijd om film te kijken of spelletjes te doen en tegen de tijd dat je naar bed gaat heb je al niet meer zo’n plofbuik van al het eten. Nog een voordeel: je eet één grote maaltijd op een dag. In plaats van een kerstbrunch bij het ene deel van de familie en daarna een diner bij een ander deel van de familie, tot het je oren uitkomt. Ik hou van eten, maar vooral van de kwaliteit en niet de kwantiteit. Nu klink ik heel stichtelijk maar daar is het dan ook de tijd van het jaar voor.
Cadeautje!
Ik heb een aantal van mijn favoriete kerstgerechten verzameld, omdat het kerst is geef ik er een paar weg. Deze sticky toffee cake met koffie en kardemom en ‘tartaar’ van geroosterde biet met hoisinmayo en soja-eidooier zijn al jaren favoriet. Deze gerechten verschenen eerder in ELLE Eten en je steelt er gegarandeerd de show mee.
Sticky toffee cake
met koffie en kardemom
Dit is een dubbele sticky toffee. De cake wordt eerst in de saus gedrenkt en er vervolgens ook mee overgoten. Voor een kruidige kick voeg je espressopoeder en kardemom aan het beslag toe – een hemelse combinatie met die zoete dadels.
cake
(voor een cake- of puddingvorm van ca 2 liter)
300 g ontpitte dadels (+/- 15 stuks)
1 zakje baking soda
175 ml kokend water
130 g boter
175 g bruine basterdsuiker
4 eieren
275 g gezeefde bloem
1 zakje baking soda
1 tl bakpoeder
1,5 stick oplosespressopoeder
2 tl kardemompoeder, uit de vijzel
1 tl zout
toffeesaus
200 g bruine suiker
200 g boter
200 ml room of amandelmelk
1 tl zout
snuf nootmuskaat
clotted cream of crème fraîche, om te serveren
Snij de dadels in kleine stukjes en doe ze in een kom met het zakje baking soda en schenk er 175 ml kokend water op of zoveel tot de dadels net onderstaan. Roer goed door en laat in 15 minuten zacht worden.
Verwarm de oven voor op 175°C. Vet een tulband of andere cakevorm goed in en bestuif met bloem. Klop de suiker met de boter luchtig. Voeg 1 voor 1 de eieren toe, meng telkens tot ze volledig opgenomen zijn.
Zeef de bloem boven een grote kom. Voeg baking soda, bakpoeder, zout, espressopoeder en kardemom toe en meng door elkaar. Voeg het geheel in delen toe aan het boter-eimengsel. Voeg dan de dadels toe (als er wat weekvocht meekomt is dat niet erg, we maken een nattige cake) en meng tot een mooi egaal beslag. Giet het beslag in de tulbandvorm en zet in het midden van de oven (zet de hete luchtstand niet aan, dan droogt de cake te veel uit). Bak in 45-50 minuten of totdat een satéprikker er schoon uitkomt. Laat enigszins afkoelen op een rooster.
Maak intussen de toffeesaus door de boter te smelten met de suiker en de room. Stort de cake en prik met een satéprikker gaten in de boven-en zijkant van de nog warme cake. Veeg de vorm schoon en giet een derde van de saus erin. Doe de cake voorzichtig terug in de vorm. Prik ook in de onderkant gaten en giet ook hier saus in. Laat de cake 15-20-30 minuten staan, zodat de saus kan worden geabsorbeerd. Stort de cake dan weer en strijk met een kwastje eventuele oneffenheden glad.
Bestrooi met rietsuiker. Je kunt deze cake volledig van tevoren maken. Bewaar ‘m gewoon op kamertemperatuur - dek ‘m wel af tegen het uitdrogen en verwarm de saus even voor het serveren. Geef er clotted cream of crème fraîche bij.
Tartaar van biet
met soja ei, hoisinmayo en zoetzure radicchio
Afhankelijk van de grootte van de bieten zou je hier vier, dan wel zes gerechtjes van kunnen maken. Mooi als voor- of tussengerecht. Door het roosteren van de biet zonder folie verdampt er veel vocht en krijg je een intense smaak, bijna droppig. In combinatie met het gepekelde ei in soja en de hoisinmayonaise barst dit gerechtje van de smaak. Het is ook goed voor te bereiden, de bieten kun je eerder roosteren en ook de mayonaise kan al eerder gemaakt worden.
soja-eidooiers
4-6 kakelverse eidooiers (neem altijd een paar extra ivm risico op kapot gaan)
50 ml sojasaus
2 el mirin (of 1 el suiker)
4-5 middelgrote rode bieten, totaalgewicht circa 650 gr
hoisinmayo
1 ei (M)
1,5 el rode wijnazijn
1 dessertlepel dijonmosterd
¼ tl zout
200 ml zonnebloemolie
1 el hoisin
zoetzure radicchio
150 gr radicchioblaadjes
75 ml rode wijnazijn
¼ tl zout
2 el suiker
½ bosje bieslook + wat extra, fijngehakt
½ bosje dille, fijngehakt
3 el kappertjes
2 el zonnebloemolie
Doe de sojasaus met de mirin in een lage kom en roer door elkaar. Leg de eidooiers er voorzichtig in en pekel ze maximaal 4 uur - de resterende eiwitten kun je invriezen.
Verwarm de oven voor tot 220 graden. Rooster de bieten in zo’n 1,5-2 uur gaar. De tijd hangt af van de grootte van de biet, hele grote bieten hebben waarschijnlijk langer nodig.
Pel de afgekoelde bieten - het vel wordt leerachtig, dus je trekt het er zo af met je vingers. Snijd ze in hele kleine blokjes.
Maak nu de mayonaise: doe het ei in een hoge maatbeker samen met de azijn, de mosterd en het zout. Zet de staafmixer erop en blender het geheel door elkaar. Giet de zonnebloemolie er nu geleidelijk en in een dun straaltje bij en blijf mixen. Voeg op het laatst de hoisin toe en roer door elkaar.
Maak de bietblokjes aan met twee eetlepels hoisinmayonaise en meng de groene kruiden erdoor. Houd wat achter voor de garnering.
Meng voor de zoetzure radicchio de azijn met het zout en de suiker in een koekenpan. Verwarm op laag vuur zodat de suiker en het zout smelten. Voeg de radicchiobladeren toe en roer om tot ze net geslonken zijn. Neem van het vuur.
Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan en bak hierin de kappertjes krokant.
Leg telkens een paar blaadjes radicchio op een bord of serveerschaal. Schep er, eventueel met behulp van een steekring, biettartaar naast of half op. Maak een kuiltje in de tartaar voor het ei.
Leg met behulp van een gaatjeslepel de eidooier op de tartaar. Bestrooi met bieslook en gebakken kappertjes. Geef de resterende mayonaise er los bij. Lekker met getoast brood.
Tips voor een fijne kerst
Vorig jaar deelde ik in mijn een kerstnieuwsbrief hoe je een kerstdiner dan wel lunch het beste kunt aanvliegen, met al mijn protips. Dankzij mijn horecaverleden in de keuken wordt jouw kerst een eitje. Betalende food hooligans vinden alle tips hier.
Mijn favoriete kerstrecepten
In het betaalde deel van de nieuwsbrief vind je mijn favoriete kerstrecepten: van zalvende aardpeersoep met garnalen tot vegetarische showstoppers en twists op Italiaanse en Indonesische vleesklassiekers. Lees van te voren goed de recepten door, sommige bestaan uit meerdere deelrecepten en kun je makkelijk in etappes voorbereiden.
Zalvige aardpeersoep met Hollandse garnalen
Een soep is een perfecte gang in een kerstdiner. Goed voor te bereiden, easy does it. Deze soep is romig, hartig en zilt. Maak af met mooie garnering van geroosterde aardpeer en garnalen.
Chou farci
Kooltaart gevuld met paddenstoelen en extreem comforting paddenstoelenjus. Eerder verschenen in ELLE A’ TABLE
Lamsbout ‘rendang’
Supermals lamsvlees met diepe smaken en rendangjus (!).
Koffiemousse met sojakaramel en sesambrittle
Verslavend en elegant dessert. Verscheen in ELLE A’ TABLE
Panna cotta met citrusmostarda
De lekkerste panna cotta op aarde. Ik noem het stracotta (doorgekookt) omdat je de room helemaal inkookt tot diepgeel. Het originele recept is van Toscanini, ik mocht het van ze lenen voor ITALOPOP. Ik serveer deze panna (stra)cotta met mostarda, een lichtpittig condiment van fruit uit Lombardije. Meestal wordt mostarda bij kaas of vlees gegeten, maar het geeft een zoet gerecht als panna cotta ook een enorme boost. Het is ook een heel leuk home made kerstcadeautje. Let op: mostarda is makkelijk te maken maar heeft een paar dagen nodig om te trekken.
Pithivier van Romeinse stoof
Pithivier is een chic woord voor bladerdeegtaartje. Ik vul ‘m met de Romeinse ossenstaartstoof coda alla vaccinara. In de traditionele versie gaat cacao voor meer smaakdiepte. Ik voeg nog een geheim ingrediënt toe dat de stoof extra lekker maakt. Dit recept staat ook in Italopop. Dit gerecht is goed voor te bereiden. Maak de stoof een dag eerder en pluk dan ook het vlees, dan hoef je ‘m de volgende dag alleen nog te vullen. Ik maak een homestyle versie van de Pithivier, officieel moet-ie veel boller zijn maar dat is meer gedoe.
Honger gekregen? Stuur deze nieuwsbrief door naar lekkerbekken die je lief zijn. Of doe een abonnement op FC Vanja cadeau voor Kerst!